katsellaan katsellaan
On siellä vähän kakkaakin On siellä vähän kakkaakin
#metoo-aistini sykähtelee #metoo-aistini sykähtelee
sä oot homo sä oot homo
Fuck♂only♂kn♂ws Fuck♂only♂kn♂ws
Niinhän se on... Niinhän se on...
Turripuku Turripuku
Saan tehtyy 2 rannekelloo Saan tehtyy 2 rannekelloo
Kostajia roastataan Kostajia roastataan
Tämä tappoi Tutankhamonin kissan Tämä tappoi Tutankhamonin kissan
"Jokaisessa paketissa yllätys sisällä!" "Jokaisessa paketissa yllätys sisällä!"
Ilmeeni kun selaan luolaston medioita Ilmeeni kun selaan luolaston medioita
Sielukas kivi Sielukas kivi
Hyvää pitsaa Hyvää pitsaa
Williamsin äijä syöttö Williamsin äijä syöttö
Nussitaan aika-avaruutta Nussitaan aika-avaruutta
...mutta osaatko nimetä heidät? ...mutta osaatko nimetä heidät?
Kerran jouduin kasaamaan ikean tuotteita, mutta en omia Kerran jouduin kasaamaan ikean tuotteita, mutta en omia
Räps Räps
Naama derpahti Naama derpahti
täs mä täs mä
Huono päivä Huono päivä
Pyy pivossa Pyy pivossa
AAAAAAAAA AAAAAAAAA
 429 näyttökertaa, 11 viestiä, 0.06 MB, 1 tiedosto, 22.06.2020 17:54:11
[ + 5 - | ]

Repon lempikolikot: Ensimmäinen kopeekka

[44551] [kop.jpg] [0.06 MB] [560x278] [] []
kop.jpg

kolikko

(33)  · 

kopeekka

 · 

venäjä

(434)  · 

moskova

(9)
22.06.2020 17:55:00 | 17:55:20
#358067 [+-] Piilota Suosittele

Tämä ensimmäinen kopeekan arvoinen raha tuli käyttöön Moskovassa vuonna 1534. Se oli osa Iivana Julman äidin Jelena Glinskajan johdolla suoritettua rahauudistusta jolla koko venäläisen valtion rahajärjestelmä yhdistettiin yhden mallin mukaiseksi. Peruskolikko, kuten aiemminkin oli denga: moskovalainen denga eli moskovka tai sablenitsa ja sen puolikas polushka olivat rahajärjestelmän toinen puolikas, toinen oli novgorodilainen denga, eli novgorodka, joka painoi tämän uudistuksen jälkeen tasan kaksi kertaa enemmän kuin moskovalainen.

Kopeekan nimi tulee venäläisestä nimityksestä "kopejnaja denga", eli keihäsdenga. Moskovan dengassa oli siis kuva-aiheena miekkamies, kahden Moskovan dengan arvoisessa Novgorodin dengassa keihäsmies. Se kehittyi lopulta kopeekaksi ja denga muuttui hiljalleen pääasiallisesta rahayksiköstä vaihtorahaksi. Tämä kopeekka on kopeekka ajalta ennen kuin kopeekasta tuli kopeekka. Se on novgorodkan painoinen moskovka, jossa on miekkamies kuten tavallisessa dengassakin, vaikka se painaa kaksi kertaa enemmän kuin Moskovan denga. Takapuolella on kirjoitus "Suuriruhtinas Iivana".

Virallisesti kopeekasta tuli varsinainen rahayksikkö vasta Pietari Suuren uudistusten aikana 1700-luvun alussa, kun rupla tuli yleiseen käyttöön.

22.06.2020 21:18:52 | 21:25:21
#358184 [+-] Piilota Suosittele

>>358180

Hyvä huomio, tämä jäi multa mainitsematta: Venäjällä lyötiin rahoja aivan omalla tavallaan 1300-luvun lopulta Pietari Suureen asti. Venäläiset kolikot lyötiin litistetyn hopeanauhan palasiin, jolloin kolikoista tuli monesti hassun muotoisia, mutta ne olivat lähes täyttä hopeaa. Varsinkin 1600-luvun alussa tämä oli tärkeää ja venäläinen raha levisi hiljalleen Puola-Liettuan itäosiin heidän oman (ja saksalaisen) huonomman rahan tilalle.

22.06.2020 22:30:00 | 22:30:22
#358198 [+-] Piilota Suosittele

Väittävät että Iivana Julman suku olisi ollut ruotsalaisia viikinkejä, mutta toisaalta muistan lukeneeni tutkimuksen, missä Iivana Julma Dna:sta päätellen olisi ollut itämeren suomalainen

23.06.2020 03:25:10
#358243 [+-] Piilota Suosittele

Oon varmaan jo aikasemminki kysyny, mutta ku muisti on mitä on. Miten ennenvanhaan lyötiin rahoja? Oliko niihin jokin paikallinen malli? Entä miten ne mallit tehtiin? Semmonen 1200-1800 lukujen teknologia kiinnostaa muutenkin. Ja, oon jo melko varma että oon kysynyt vaan kun en enää muista vastausta, että miten se rahojen arvo sitten mitattiin? Miten saatiin joku tietty alue hyväksymään, että vaikka persesilimän kuvalla lyöty kupariympyrä on vaikka kahden ja puolen lampaan arvoinen? Entä miten selvittiin väärennöksistä? Jos meni kestikievariin niin rupesko ne punnittemaan rahoja vai oliko se vähän semmosta, että yleensä viis tämän näköstä riittää yöhön ja aamupalaan? Kerro ny perkele, sinä jos kuka tiiät. Ja vaikka et ihan varmuuella tietäiskään, niin kerro seki sitte samalla. Perskuta :D

27.06.2020 21:46:46
#360157 [+-] Piilota Suosittele

>>358243

Rahoja on lyöty vaikka miten. Joku joskus muinaisessa Lyydiassa keksi että tietyn painoinoiseen palaan tiettyä metallia pitää lyödä tietty kuvio. Tada - siinä on kolikko! Suurin piirtein samoihin aikoihin Kiinassa keksittiin että veitsien ja lapioiden tilalla voisi olla niitä symboloiva pieni pala metallia. Ja siitä se ajatus sitten lähti.

Tää on hyvin laaja kysymys, siihen on yhtä monta vastausta kuin on rahaa tekeviä kansoja maailmassa! Eurooppalainen ja islamilainen rahanlyönti on lopulta peräisin Rooman kautta jostain päin muinaista Kreikkaa. Kiinalaiset keksivät koko homman täysin itsenäisesti. Intiassa se keksittiin myös omikseen, samoin ilmeisesti vaikka Kamputseassa ynnä muaalla ynnä muaalla.

Miten joku saatiin hyväksymään jonkun muun raha? Pakolla. Tai tekemällä parempia rahoja. Yleensä kuitenkin pakolla tai joskus jopa sopimuksella.

Kolikoita nimenomaan punnittiin, koska niihin ei voinut noin vain luottaa! Vielä nykyäänkin rahapainot ovat paljon yleisempiä ja halvempia kuin itse rahat! Englantilaisen ginean painoisen rahapainon 1600-1700-luvulta saa muutamalla kympillä, saman ajan ginea maksaa varmaan tonnin.

[ 11 viestiä | ]