Ensin on mainittava asia, mitä vihervasemmistolaiset levittävät ymmärtämättä omaa syyllisyyttään ja osallisuuttaan Fortumin Uniper -kaupoissa. Uniper-kauppa tehtiin siksi, että sähkönsiirtoverkot myytiin Carunalle. Tämän operaatiolaivan oikea perämiesten perämies oli Pekka Haavisto (vihr). Kun Fortum sai erittäin merkittävän summan rahaa tästä kaupasta, on normaalia yritystoimintaa, että tämä raha investoidaan eli tuollaisen rahan ollessa kyseessä joko rakennetaan jotain erittäin suurta tai ostetaan jokin yritys.
Yrityksiä ei kuitenkaan osteta yhdessä pienessä hetkessä, vaan niitä valmistellaan pitkään. Kartoitusta on lähdetty tekemään jo tuolloin hallituksen ollessa Kokoomus-SDP-Vihreät-RKP-KD.
Uniper-kauppaa on selvitetty kauan ja valmisteltu kauan. Uniper-kauppa toteutui Fortumin toimesta vuonna 2019 Sipilän aikaan, hallituksen ollessa Keskusta-Kokoomus-Siniset ("PS").
Fortumin Uniper-kauppa oli riski, jollaisia otetaan liiketoiminnassa. Saksan viherpyrkimykset toivat mahdollisuuden ostaa yritys, jonka riskinä oli vähittäinen tuloksen pieneminen vihreän siirtymän tapahtuessa ellei kyseinen yritys myös itse tee merkittävää vihreää siirtymää ja sitä kautta tee pitkän aikavälin tuottavuutta. Uniperilla oli tähänkin edellytyksiä, koska Uniperilla oli jo puhdasta energiaa esimerkiksi Ruotsissa (mm. ydinvoimaa ja vesivoimaa).
Kukaan ei voinut tuolloin tietää, että vuonna 2022 sairauksien runtelema Putin saa päähänsä tuhota Ukrainan ja sitä kautta käynnistää tapahtumaketjun, jonka myötä Uniper joutuu talousvaikeuksiin. Talousvaikeuksiin itse asiassa erityisesti siksi, että Saksan poliittiset voimat eivät meinaa hyväksyä force majeure -ehdon toteuttamista eli kuluttajahintojen nostoa kun hankintahinnat ovat vähintään 7-kertaistuneet.
Tästä syystä Suomen valtio ja poliittinen paine Saksaan ovat nyt avainasemassa ja jokaisen hallituksen jäsenen pitää olla nyt töissä ja hereillä hoitamassa asiaa NYT sen sijaan, että muistellaan menneitä.
Kuten aiemmin tuli mainittua, kaikki Suomen puolueet* ovat osaltaan vaikuttaneet Uniper-kauppaan, joten nyt ei pidä miettiä kenen syy asia on, vaan että miten asia hoidetaan niin, että Suomi ei jälleen ole muiden maiden ongelmien maksajana - kuten viime vuosina on ollut, kun tukipaketteja on jaettu muihin maihin.
*) Kaikki puolueet - kyllä. Vasemmistoliitto poistui "ennenaikaisesti" Kataisen hallituksesta vuonna 2014, mutta oli mukana aiemmin, kun verkkojen myyntiä Carunalle valmisteltiin. Kaikkea periaatteesta vastustava vasemmistoliitto pyrki tätäkin lievästi vastustamaan, mutta ei saanut SDP:tä tai vihreitä mukaansa, jotka päinvastoin olivat Caruna-kaupan merkittäviä vetureita.
Mitä tulee Sannaan ja 8 miljardiin, en laske sitä Sannan hallituksen toimeksi tai syyksi, vaan Fortumin sisäiseksi järjestelyksi. Mutta Sannan hallituksen veri punnitaan NYT siinä tukeeko Suomi saksalaisia kuluttajia nyt jatkossa vai saadaanko Force Majeure -pykälät käyttöön - ja millaisin ehdoin.