Itsenäisen Suomen ensimmäinen markka täytti tänä vuonna 100 vuotta! 1920-luvulla Suomen rahapajalla oli kiire valmistaa riittävästi pieniä kuparirahoja pennistä kymmenpenniseen, ja arvokkaammat kuparinikkelikolikot oli tilattava ulkomailta, vuonna 1921 Englannista, Birminghamin rahapajasta. Vuonna 1928 markan kokoa päätettiin pienentää jotta se ei menisi sekaisin uuden vitosen kanssa. Vanhoja isoja markkoja kutsuttiin hevosmarkoiksi tai härkämarkoiksi, uudet pienemmät kolikot saivat lempinimensä tuon ajan valtiovarainministeri Juho Niukkaselta, niitä kutsuttiin niukkasiksi tai niukkasmarkoiksi!
Tämä on niitä mukavimpia kolikoita, joissa saa paljon mitä kiinnostavinta historiaa hyvin vähällä rahalla. Ite maksoin tuosta kuvan kolikosta 1,20 euroa :D
Markka on muinaisgermaaninen painoyksikkö ja sen mukaan on nimetty monia rahoja. Esimerkiksi joskus muinaisuudessa Skotlannin pääraha oli merk eli markka. Suomen markasta tuli markka lähinnä koska Ruotsin vanhassa rahajärjestelmässä oli raha nimeltä markka ja sen koettiin 1800-luvulla olevan jotenkin meikäläisten selkärangassa (vaikka kukaan 1860-luvulla elossa ollut tavallinen kansalainen ei tiennyt hölkäsen pölähdystä vanhoista ruotsalaisista markoista). Nykyäänkin on tosin olemassa sukunimi Nelimarkka, eli ruotsalainen taaleri :D Mutta juu, Suomen markka on toistakymmentä vuotta vanhempi kuin yhdistyneen Saksan markka. Meidän markka tuli käyttöön vuonna 1860, Saksan markka muistaakseni vuonna 1873.
>>513385 Et oo koskaan aatellu tehä laajempaa juttusepostusta historiikista? Sulla ku näkkyy olevan tuommosta varsinki rahapuoleen pohjautuvaa muistelmaa niin tiiä vaikka siitä sais jonkulaisen isommanki sepostuksen aikaan. Ittiäki historia kiinnostaa ja varsinaisena mielenkiinnon kohteena on kenties semmonen 1800/1900 kansanparantajuus. Mikä lie sairaus se mullakin on, että semmonen kiinnostaa enkä oo etes lukenu kaikkia kirjaston kirjojakaan koska ne on olleet hemmetin puisevia tai sitten muuten vain höpötystä. Yks siltä väliltä on tuo jo varmaan aikasemminkin mainostamani Hätämaan tietäjä kansan kertomana. Toki tuossakin on muutamia aivan puuta heinää juttuja, mutta suurin osa tarinoista on monien varmistamia kertomuksia.
Muutenki kiinnostaa nuo vanhemman ajan jutut. Joskus aikonaan tuli juostua kaikki kirjastot läpitte ettimässä niitä semmosia kirjoja mutta harva oli asiallinen, eli totuuteen pohjautuva missä ei höpötetä ylimääräisiä vaan kerrotaan siitä mitä aikalaiset tuuskas. Monet monituiset kerrat tuli siellä hyllyjen välissä katottua, että tässähän ois aiheeseen sopiva kirja ja ku pääs pari sivua selaamaan niin mukaan tuli miljoonia vuosia vanhat ufot ja ties mitä muuta soopaa.
Tossa muuten kirja mitä oon jemmannu kännykässä ja vilkuilen sitä sillon ku joudun jossaki oottelemaan. En oo vielä pitkälle päässy, mutta tää on näin äkkiseltään sanottuna semmonen "asiallinen" kirja missä ei väitetä tai kehitellä selityksiä vaan kerrotaan aikalaisten kokemuksista. Oli ne sitten kuinka typeriä tahansa.
Tässä tuli siihen imuriin samalla, että kaikki mitä yksilö tekee jää unohduksiin ja häippäsee viimeistään seuraavan sukupolven muistista. Toisinsanoen, turhaa harraastetta. Ehkä elämänpituinen harraste, mutta lopulta täysin turha.
Sama pätee kaikkeen. Turhaa, aivan turhaa on mitään enää harrastaa.
>>513516 Multa on jatkuvasti kysytty tohtoreiden ja muiden taholta, että mitä mää harrastan. No viinan juontia ja koneella istumista, mutta luen välillä historiastakin. Ne on aina ihan töpinöissään tuosta jäläkimmäisestä ja kuvittelee, että oon joku erityisarvostusta vaille jääny historian asiantuntija. Eikä auta etes se että kerron niille lukevani populäärikulttuurista lehteä paskalla istuessani ja saatan kännipäissäni vilkuilla Korkeajännitystä.
Vaikka luen mää kyllä Akujakin paskalla ku muuten ei kakka tuu niin heleposti. Emmää ny sentähäs oo sem perusteella mikhään piolookikkaa.
>>513397 Mua paremmat ja viisaammat ovat tehneet jo kaiken. Tai no, melkein kaiken. Mulla on ollut jo jonkun aikaa jotain kehittymässä, saa nähdä miten käy.
[
19 viestiä
|
]
⭰
Repon lempikolikot: Sigismund III:n neljännestaaleri