Rekisteröitynyt 14.10.2017 22:19:54
Nähty 86 päivää sitten
Sukupuoli Mies
Viestejä 9 765
Tageja annettu 3
Vierailuja 13 953
Medioita 1
Medioiden näyttökerrat 1 347
Plussia 6 432
Saavutuksia Ei ole
+7      
Katselin tuossa LinkedInin feediä ja sen pohjalta on helppo todeta, että Suomeen ei tarvita tällä hetkellä yhtään ulkolaisia it-alan osaajia.

Omat työmarkkinamme ovat täynnä suomalaisia todella kovia ammattilaisia, joilla on "Open To Work" vihreä lätkä profiilikuvassaan. Feedissä on postauksia toisensa perään, kuinka pitkän linjan ammattilaiset hakevat töitä ja kertovat osaamisestaan. Löytyipä feedistä eräskin tyyppi, joka lupasi yli 4000 euron menestä palkan osuudestaan 30% henkilölle, joka eniten pystyy vaikuttamaan uuden työpaikan löytymiseen.

Näissä kavereissa oli oikeasti kovia osaajia, yksikin kaveri tuossa "Yksisarvisten ja kehujen Facebookissa" esitteli hakevansa töitä IOT-ratkaisuiden parista, mielellään sellaisesta missä voisi käyttää hardware ja software osaamistaan hyödyksi. Ohessa kaveri esitteli juuri harrastusmielessä tekemäänsä IOT-toteutusta autojen parista. Pätevän näköistä kerrassaan ja kaveri ilman hommia.

Kun feediin pureutui tarkemmin ja pidemmälle, vastaan tuli reilusti niin logistiikan, kaupan kuin teollisuuden alan pitkän linjan ammattilaisia, jotka myös olivat "Open To Work". Löytyi vanhoja tuttuja esimerkiksi logistiikkapuolelta, oli varastopäällikköä ja logistiikkapäällikköä, jotka olivat ainakin noin 10 vuotta sitten todella päteviä tyyppejä kun heidän kanssaan tuli töitä tehtyä.

Erittäin paha ja huolestuttava tilanne tällä hetkellä Suomessa. Sen sijaan, että oppositiokin keskittyisi olennaiseen, siellä vain puolustetaan omia hillotolppia (vastaanottokeskuksia, Razmyar ja miljoonat eurot). Taloudessa olisi haastamista ja kysymistä kyllä. Toisaalta opposition omat virheet ja Suomen alasajo edellisellä hallituskaudella tulisivat nopeammin esille, niin tietysti heidän kannaltaan on mukavampaa vain vastustaa uusia asioita vaikka ne olisivat kuinka tärkeitä ja tarpeellisia (rajalaki). Ja vielä jos oppositio nostaisi esille työttömyyden, se veisi punavihreiden mieliasialta eli maahanmuutolta (tässä tapauksessa myös työperäiseltä, koska ei ole tarvetta) pohjaa pois ja tulisi esille, että tällä hetkellä talouskurimuksissa painivat yritykset Suomessa eivät tarvitse oikeasti uutta työvoimaa (ellei halpatyövoimaa ja halpuutusta lasketa) kuin erittäin harvoilla aloilla (kuten sairaanhoitajat ja näitä ei saada punavihreiden mielialueilta eli Afrikasta ja Lähi-Idästä kuten saataisiin aidosta Aasista kuten Filippiineiltä).

Ikävältä näyttävä tilanne tällä hetkellä. Toisaalta onhan näitä notkahduksia ollut kuten esimerkiksi 2008-2009, mutta en muista että silloin olisi oikeasti päteviä kavereita ollut näin paljon vapaalla jalalla kuin nyt.
Onneksi nykyhallitus on saanut paljon maahanmuuttoon liittyviä kiristyksiä nyt läpi, kuten myös rikoslain kiristyksiä, mutta nyt pitäisi jatkuvasti vastaan hannaavien punavihreidenkin alkaa rakentavaksi hajottamisen sijaan ja hallituksen panostaa (ja saada panostaa) työllisyyteen ja yritysten pärjäämiseen. ALV-korotus sen sijaan aiheuttaa yrityksille ongelmia ja kustannuksia tälle vuodelle (tietojärjestelmät, oma ajankäyttö jne), syö ostovoimaa sekä siirtää entistä enemmän ostoksia ulkomaille pienempien hintojen ja pienempien alvien maihin.
02.07.2024 22:20:53
#631808 [+-] Piilota Suosittele

Valmistuin joskus 10 vuotta sitten tietojenkäsittelyn tradenomiksi. Pääsin vuoden sisällä kolmeen haastatteluun joista kaks pidettiin yhtä aikaa. Just koulusta valmistunut, täynnä intoa ja hinkua ja lopputulos niistä kahesta: "Sori, mutta ei". Siinä viimesessä sitten haastattelija rupes kyseleen asioista joista en ollu koskaan edes kuullutkaan. Sanoinki parin minsan jälkeen, että ei sun tarvi vetää haastattelua loppuun ku voisit tehä töitäkin. Mulla ei oo mitään niitä taitoja joita te täällä tarvitte.

Jamppa ottikin lunkisti ja sano, että jos sulla ei oo kiirettä niin hän antaa mielellään vinkkejä, että mitä opiskella jne. Poristiin lopulta kolme varttia ja molemmat ihmeteltiin sitä, että minkä vitun takia amiskorkean koulutuksessa ei koskaan kuunnella työelämän tyyppejä jotka koulut ite kuttuu paikalle puhumaan työmahdollisuuksista.

Esimerkiks me harjoteltiin linuxia sen verran, että pari viikkoa kopsattiin monisteista käskyt koneelle. Se oli siinä se. C# kesti yhen jakson. PHP hommia harjoteltiin proggiksella jota ei oltu päivitetty enää vuosiin ja ainut uudenaikasempi systeemi oli CMS vai mikä lie se olikaan missä ei väännetä pelkästään notepadilla menemään. Ainakaan mää en tajunnu vittuakaan siitä, mutta läpi meni että hailahti. Sitte oli tietenki virkamiesruottia, green thinkingiä (tiesikkö, että paperia voi säästää jos tulostaa molemmin puolin paperia ja sähköä säästyy ku laittaa valot kiinni ku lähtee viimesenä huoneesta?). Oltiin aika katkeria lopuksi sitten siitä, että käytettiin mitä, kolome ja puoli - 4 vuotta, saatiin kivat opintolainat ja ainoat jotka työllisty koko porukasta oli yks himokoodari joka lienee vieläkin Piilaaksossa duunissa ja toinen jamppa joka oli kaverinsa firmassa töissä.

Sitte ku terveys on brakannu täysin ja kuntoutuspolilla annetaan työkyvyttömyystuomio niin Kelan poppatohtori tietää, että kyllä sitä ollaan työkykysiä ja aivan hyvin vois tehdä it-alan hommia. Joo, varmaan aspassa vois ehkä pärjätä vaan pillustako nää taiot semmosen työpaikan jossa katellaan mistään mitään tietämättömiä jotka on toisinaan pois töistä ku pitää viiden minuutin välein oksentaa ku vesikään ei pysy sisällä - selvästä päästä. Vittu mitä hommaa, saatana.

02.07.2024 23:16:39
#631825 [+-] Piilota Suosittele

>>631808

Tänä päivänä ja myös 10 vuotta sitten AMK:ien tietojenkäsittelypuolella erityisesti ohjelmistosuuntautumisvaihtoehdossa homma menee niin, että niitä kieliä opetetaan ko. AMK:issa mihin on satuttu saamaan jonkinlaisia opettajia. Ja se onko kyseessä hyvä vai huono opettaja, määrää paljon. Hauskimmat, mistä on tullut kuultua, ovat olleet opettajia joilla on joku sama harjoitustehtävä vuodesta toiseen ja opettaja ei tajua siitä mitään itse. Hyvä tai ok opettaja sen sijaan sitten antaa eväitä osaamiseen, mutta opiskelijan pitää itse projektitöissä ja opinnäytetyössä opetella ja kehittyä tosissaan, jos aikoo loistaa. Ja silloinkin pitää harjoittelijahommien tai juniorihommien kautta päästä alkuun ja kehittyä töissä pirusti. Mutta AMK:in lisäksi tuo sama pätee yliopistoissa (joissa opetetaan aivan liiaksi teoreettisia asioita, AMK on realistisempi ja käytännönläheisempi ongelmistaan huolimatta ja turhista aineistaan kuten ruotsista huolimatta) ja sama pätee myös EDUissa eli "amiksissa". EDUissa opettajina on aikalailla mitä sattuu, joten todellisuudessa jos EDUsta meinaa päästä it-maailmaan harjoittelijaksikaan, niin pitää olla valmistumisvaiheessa paljon paljon parempi kuin opettajat ja olla harrastuneisuutta. Itse olen harjoittelija-/juniorihommiin lähinnä tradenomeja palkannut, mutta myös joitain uliopistolaisia ja joitain amislaisia. Harjoitustehtävällä on pitänyt näyttää osaamista, kommunikointitaitoa, oman ajankäytön osaamistaitoa ja kunnianhimo versus aika versus osaamistaso -kokonaisuuden hallintaa. Valinnat on tehty harjoitustehtävän, haastatteluiden, persoonan ja tarpeesta riippuen entisten työpaikkojen/kokemuksen pohjalta. Välillä jälkimmäinen on painanut paljon ja eräänkin kerran Tupperwaren myyntiedustajana toimiminen oli the juttu, joka antoi uskoa että tämä on tähän hetkeen oikea henkilö.

Mutta palatakseni vielä noihin AMK-erilaisuuksiin, niin muutaman viime vuoden sisällä on selvinnyt, että tietyt AMK:t tällä hetkellä käyttävät perusohjelmointikielenä Javaa, tietyt PHP:tä, pelisuuntautumispuolella on tullut vastaan C# (vain pelipuolella) ja eräässä tuli vastaan Python. Sitten taasen esimerkiksi Javaa peruskielenä käyttävässä AMK:issa porukka ei ollut nähnytkään PHP:tä ja toisinpäin PHP:tä käyttävässä ei ollut yhtään Java-kursseja (Javascriptit ja liittyvät kuten React sitten erikseen).

Itsellä on alaisena yksi tyyppi, jolla on pirusti vatsaongelmia (no niin on kyllä itselläkin nykyään). Tyyppi on puhunut, että miljoona kertaa saa käydä vessassa aamulla ja siksi tyypin työajatkin ovat mitä ovat ja tyyppi viihtyy etätöissä. Erityisesti post-covid-aikoina etätyö pelastaa terveysongelmaisia kun saa kurantaa pytyllä läppäri sylissä. Toki on syytä muistaa pitää Teamsissa kamera pois päältä ja pohtia vessan vetämistä jos pitää juuri silloin puhua ja on mikrofoni auki...

03.07.2024 01:07:49
#631853 [+-] Piilota Suosittele

>>631825
He, elämästä on tosiaan tullu yhtä paskasirkusta sen covidin myötä. Mulla kävi niin, että olin päässy AMK:n aikuisopiskelijana ja varsinki siksi, että olin jo aikasemmin ollu aikuiskoulutuksessa. Esim. se mun tietojenkäsittelyn ammattitutkinto tehtiin aikuispuolella alle vuodessa missä junnuilla kesti kolme vuotta.

Perkele mää tykkäsin siitä hommasta. Täysiä päiviä, paskanjauhanta käytännössä nollassa ja joka ilta oli tyyliin 50 sivusia juttuja jotka piti opetella seuraavaks päiväks. Sitte AMKin puolella meitä aikuisopiskelijoita oli liian vähän niin päädyttiin sitten "lasten" kans kierteleen kursseilla. Se oli saatana yhestä pillunkarvasta kiinni etten lähteny lätkimään sieltä jo ekan päivän jälkeen. Me ihan oikeasti leikittiin siellä "laiva on lastattua", että tutustutaan kaikki toisiimme ja ollaan sitten bestiksiä 4evah. Ky kysäsin joltaki proggiksen vetäjältä, että oisko mitenkään mahollista tulla takas sitte ku koulu alkaa, koska mua ei kiinnosta vittuakaan mitkään saatanan leikkimiset vaan oon tullu tänne syventämään oppejani it-puolella. Katto mua hetken ja sano, että josko tuut sitte vaikka viikon päästä maanantaina jos et erityisemmin halua tutustua sun uusiin bestiksiin. Kiitin ja lähin kotiin ryyppään.

Sitte seuraavalla viikolla kuvittelin, että päästään heti hommiin kuten oli siellä aikasemmassakin tutkinnossa vaan vitun posket. Ku ois johonki saatanan työkkärin haista-vittu kurssille joutunu missä ollaan kiisselit kainaloissa ja kaikilla on kivaa. Sain sieltä kyllä elämänmittasen kaverin lopulta. Se kerto mulle joskus parin vuoden jälkeen, että ne kaikki oli pelänneet mua ku näytin ja vaikutin aivan kouluampujalta. Oli pikkasen ihmettelyä, että miten helevetissä niin muka? Sano, että ku et nää juuri juttele kenenkään kanssa etkä käy etes syömässä vaan istut juomassa kahvia termarista, vedät tupakkaa ja ruisleipää röökipaikalla ja silleen. En ymmärtäny alakuunkaan. Olin vaan nuukana aatellu, että paskat käy syömässä jotaki kaalikeittoa jos se maksaa seittemän euroo kerralta ja siihen vielä käyttökulut lusikkaan.

Kerran sitte iski näläkä sen ekan vuoden jäläkeen niin aattelin, että kai sitä voi törsätä niin menin muitten mukana ruokalaan. Siinä oli salaattipöydän kohalla joku merkki 1,20€ niin kysyin, että onko salaattiki jo nuin saatanan kallista nykyään? Olivat sitten ne puolestaan ihmeissään. Sanovat, että opiskelijakortilla se 1,20€ on hinta salaatista, ruoasta, leivistä ja juomista. Kai ne varmaan säikähti vähän ku sanoin ääneen, että ei perkele kukaan oo sitte sanonu tätä mulle ku vääntäny menemään jotaki perkeleen eväsleipiä tuolla. Vastasivat, että ei ne uskaltaneet ku ne pelekäs mua.

No mikäpä siinä, sen jäläkeen ne vaan nauro mulle aamusta iltapäivään. Ois kyllä ollu aika legendaarista joku kerta luokassa vetästä semmonen kuulapyssyhaulikko esiin ja huutaa blitzkriegiä niin ois tyypit hiljentyneet sekä todennäkööisesti myös tyhjentyneet.

No jaa, se siitä lillukan varresta.

Ku aattelee, että on käyty lukio, kauppiksen ammattitutkinto, amiskorkea, useampi ammatillinen koulutus, viimeisimpänä amis niin kyllä saa olla aika vitun pätevä kelan tai työkkärin ämmä joka kehtaa väittää, että ku oot edelliset 20+ vuotta opiskellu, ollu harjotteluissa, kokeiluissa jne jne hommissa alojen laidasta laitaan, että oot ollu laiska paska ja jostakin käsittämättömästä syystä vielä masennukset, univaikeudet, pahoinvoinnit, nivelvaivat, nikamavaivat ja muut on täyttä paskaa ja että tuosta vaan ny töihin ku oot tommonen laiska lespo. Mitkään lekureiden paperit leikkauskertomuksista lähtien ei muuta asennetta ainakaan Kelalla vaikka ainakin 1½ vuotta ollu nyt saikulla ku eläkepapereiden valitus on vetämässä siellä oikeuskäsittelyssä. Himpun verran vituttaa ja koulut sekä kurssit jotka oon käyny on olleet käytännössä yhtä tyhjän kanssa niin aavistuksen verran katkeruuttakin on mahtunu lompakon väliin.

ps. Palakkaa nää mut etähommiin niin voin vastailla puhelimeen "Ottaa paidan poiiiiis, ottaa sliopverin poooois, ottaa housut poooois. Kiitos".

[ 3 viestiä | ]